Privédetective: ‘Vreemdgangers betrappen vind ik niet leuk’

Privédetectives: ze komen vaak voor in films. Maar er zijn ook mensen die in de werkelijke wereld werken als privédetective. Jan-Paul (27) is daar één van. In het Algemeen Dagblad vertelt hij over zijn ervaringen als privédetective. Is het net zo spannend werk als in films te zien is? Wat zijn de minder leuke kanten van het vak? En hoe staat de samenleving tegenover stiekeme gluurders als Jan-Paul?

Privédetective

Allereerst: wat doet een privédetective precies? ”Het doel van de Prive Detective is onze cliënten ondersteunen in hun Recherche Onderzoek en een goed juridisch eindproduct neer te zetten”, zo is te lezen bij Recherchebureau DPD-Consultancy. Het bureau werkt onder de handelsnaam ‘De Privé Detective’. “Ons Recherchebureau is in het bezit van een Keurmerk Particulier Onderzoeksbureau afgegeven door de Nederlandse Veiligheidsbranche. In de wereld van de Particulier Onderzoekers zijn 2 verschillende keurmerken in omloop. De eisen van het keurmerk kunnen verschillen. Onderzoek om deze reden dan ook wat er het beste bij uw bedrijf past”.

Het onderzoek

Naast de reguliere onderzoeksmethoden, zoals interviews en dossieronderzoek, kunnen bijzondere onderzoeksmethoden worden ingezet tijdens een onderzoek. Bijvoorbeeld observatie, plaatsbepalingsapparatuur zoals een gps-volgsysteem, het onderzoeken van de werkomgeving, een financieel onderzoek of onderzoek van telecommunicatie waarbij telefoon- en e-mailverkeer kan worden afgetapt.

Hagenaar Jan-Paul Kreukniet

Hagenaar Jan-Paul Kreukniet vertelt in het Algemeen Dagblad over zijn werk als privédetective. “Waar het werk van privédetectives in films vaak geromantiseerd wordt, is dat in het ‘echie’ wel anders”, zo blijkt uit het artikel. Jan-Paul zit vooral uren in zijn auto te wachten: “Hij heeft zelfs een urinoir in zijn auto liggen, want voor een plasje kan hij niet even naar de wc als hij een frauderende werknemer op heterdaad moet betrappen. ‘In het begin ben je haast paranoia, bang dat iedereen je doorheeft'”.

Vreemdgangers

‘Vreemdgangers betrappen vind ik niet leuk’, zo vertelt hij. Meer daarover is te lezen in het premium artikel van het AD.

Stiekem gluren

Maar hoe zit het met het stiekem begluren van mensen? Mag dat wel zomaar? Ook al ben je een privédetective? Is er niet zoiets als de privacywet die dat moet voorkomen? Je begrijpt het: tijd voor een nieuwe stelling van de dag bij Pollwall Nieuwsforum. Wat vind jij? Geen je mening en stem op de poll. Laat ook eens een reactie achter onderaan dit artikel.

Stelling over privacy

Privédetectives mogen niet zomaar een inkijk in iemands leven hebben

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens